Onbekend terrein: Nyrstar Budel

Voor het project Onbekend terrein ben ik bij een flink aantal bedrijven geweest. Zo ook bij Nyrstar Budel, de enige zinkproducent van Nederland.

Onbekend Terrein Nyrstar Budel Zink

Nyrstar is een metallurgisch-chemisch productiebedrijf dat zink van hoge kwaliteit produceert.

In de smelterij en gieterij worden zinkkathoden ingesmolten in inductieovens op een temperatuur van ca. 550°C. Hierna worden er in verschillende gietmachines blokken van gemaakt, variërend van 8,5 tot 4000 kg. Het gesmolten zink kan hier ook gelegeerd worden met andere metalen.

Bij het gieten en vervoeren van de grote blokken is dag en nacht veel mankracht vereist. Het is bewonderenswaardig om mensen te zien werken met grondstoffen die zo dicht bij de bron staan.

Onbekend Terrein Nyrstar Budel

Onbekend Terrein Nyrstar Budel

Onbekend Terrein Nyrstar Budel

Onbekend Terrein Nyrstar Budel

Onbekend Terrein Nyrstar Budel

Onbekend Terrein Nyrstar Budel

Onbekend Terrein Nyrstar Budel

Onbekend Terrein Nyrstar Budel

Onbekend Terrein Nyrstar Budel

Onbekend Terrein Nyrstar Budel

Onbekend Terrein Nyrstar Budel

Onbekend Terrein gaat over het feit dat we in een wereld leven waarin we steeds meer gewend zijn om enkel in aanraking te komen met een eindproduct. We zijn vervreemd aan het raken van grondstoffen die nodig zijn bij de vervaardiging van een product.

Mijn doel is om in een serie beelden te laten zien in wat voor onbekende omgevingen producten tot stand komen en hoeveel energie en mankracht hierbij nodig is. Als toeschouwer kan men meer bewust worden door het onbekende bekender te maken. Wellicht word je hierdoor spaarzamer, minder roekeloos, minder generaliserend en kan je betere en duurzamere keuzes maken.

Deze beelden zijn slechts het begin van een lange reis naar onbekende werkplekken. Mijn dank aan alle deelnemende bedrijven, waar ik welkom was om te fotograferen, is heel groot. Dankzij hen kan ik anderen laten kennismaken met deze onbekende plekken en het werk dat hier plaatsvindt.

Nyrstar, Budel – Dorplein, 12 juli 2017

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image