Bezoek Galerie Pennings: Expositie After Memling

Afgelopen week heb ik, samen met alle CKV Fotografie leerlingen van deze periode, weer een bezoek gebracht aan Galerie Pennings in Eindhoven. Het is iedere periode spannend wat voor soort expositie er te zien is. De vorige keer waren het UrbEx foto’s van Anita Spooren en deze keer is het de expositie After Memling van het kunstenaarsduo Franciscus & Franciscus.

Galerie Pennings, Franciscus & Franciscus
Galerie Pennings, Franciscus & Franciscus

Frans Franciscus is van huis uit een kunstschilder, maar samen met zijn partner Rienus Gündel Franciscus maken zij fotografische portretten onder de naam Franciscus & Franciscus. Deze portretten zijn geïnspireerd op de Vlaamse schilder Hans Memling uit de 15e eeuw. De werken worden telkens opgebouwd uit meerdere foto’s van de geportretteerde. Typerend is dat gebruik wordt gemaakt van bijzondere achtergronden en de handen van de personen steeds op de rand van het beeld zijn geplaatst. Het is boeiend dat ieder werk uiteindelijk ogenschijnlijk realistisch overkomt, terwijl je als toeschouwer hier toch aan blijft twijfelen.

Galerie Pennings, Franciscus & Franciscus
Galerie Pennings, Franciscus & Franciscus

In deze expositie waren ook veel werken te zien die in opdracht gemaakt zijn. Hierdoor liet deze expositie een heel rijk en divers geheel zien van het werk van Franciscus & Franciscus. Verder is het vaak zo dat autonome kunst meer aanzien verdient dan werk in opdracht. Franciscus en Franciscus kiezen er juist voor om ook in opdracht te werken. Dit zorgt naast diversiteit in beeld ook voor verschillen in de verhalen achter een beeld. Na het zien van deze expositie kan je enkel het gevoel over houden dat werk in opdracht wel degelijk ook behoort tot de kunst!

Madonna of Otrobanda, Franciscus & Franciscus (2015)
Madonna of Otrobanda, Franciscus & Franciscus (2015)
Girl with Pearl Necklace, Franciscus & Franciscus (2013)
Girl with Pearl Necklace, Franciscus & Franciscus (2013)
Girl with Apple, Franciscus & Franciscus (2012)
Girl with Apple, Franciscus & Franciscus (2012)

Voor meer werk van Franciscus & Franciscus in Galerie Pennings, kijk op: https://www.galeriepennings.nl/franciscus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image